Cafeïne en krachttraining:
DE KICK VOOR JE WORKOUT

Cafeïne, het stofje dat we in het dagelijks leven veel tegenkomen en onze ochtend mee opstarten. Cafeïne zit namelijk in koffie, thee, energie drankjes en in supplementen zoals pré workout. Voor veel mensen is het een onmisbaar stofje tijdens het werken, tijdens het opstarten van hun ochtend of zelf nodig tijdens (Personal) training sessie. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van cafeïne grbuik tijdens je workout. En hoe werkt dit stofje in ons lichaam?
De Voordelen van Cafeïne bij Krachttraining
Verhoogde Energie en Alertheid: Cafeïne verbeterd je energiepijl en je alertheid. Dit kan je dus helpen om je beter te blijven concentreren op je training en meer intensiteit in je workouts te brengen.
Verminderde Vermoeidheid: Cafeïne kan je vermoeidheid tijdelijk verminderen, hierdoor kun je langer door blijven trainen totdat je uitgeput bent. Dit kan betekenen dat je meer herhalingen kunt doen, meer sets of totale workoutroutines.
Verbeterde Vetverbranding: Cafeïne kan de vetverbranding verhogen door het vrijkomen van vetzuren uit vetweefsel te bevorderen. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die krachttraining combineren met vetverlies.
Verhoogde Kracht: In sommige onderzoeken is het naar boven gekomen dat cafeïne zelfs impact heeft op kracht. Mogelijk omdat cafeïne het zenuwstelsel stimuleerd en spiercontracties efficiënter maakt. 
Hoe Werkt Cafeïne in het Lichaam?
Cafeïne heeft invloed op ons centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Cafeïne kan adenosinereceptoren in de hersenen blokkeren. Adenosine is een neurotransmitten dat slaperigheid en vermoeidheid veroorzaakt. Doordat cafeïne deze kan blokkeren, verminderd de vermoeidheid en wordt de alertheid verhoogt.

Cafeïne stimuleert dan ook weer de afgifte van bepaalde neurotransmitters, zoals dopamine en noradrenaline. Dit kan je weer het gevoel van opwinding en alertheid geven.
Cafeïne bevordert ook de afgifte van calcium in je spiercellen, wat kan bijdragen aan verbeterde spiercontracties. Dit kan verantwoordelijk zijn voor de waargenomen toename in kracht.
De Nadelen van Cafeïne bij Krachttraining
Hoewel cafeïne talloze voordelen biedt, zijn er enkele nadelen en bijwerkingen om in gedachten te houden:

Slapeloosheid: Cafeïne heeft een langdurig effect, dus gebruik het niet te laat op de dag om slaapproblemen te voorkomen.
Tolerantie: Na verloop van tijd kan je lichaam gewend raken aan cafeïne, wat betekent dat je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect.
Bijwerkingen: Sommige mensen ervaren bijwerkingen zoals nervositeit, angst, maagklachten of een versnelde hartslag bij overmatig cafeïnegebruik.
Dehydratatie: Cafeïne kan een diuretisch effect hebben, wat tot vochtverlies kan leiden. Het is essentieel om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen.
Conclusie
Cafeïne kan een waardevolle aanvulling zijn op je krachttrainingssessies, dankzij de toegenomen energie, verminderde vermoeidheid en mogelijke krachtverbetering. Echter, wees verstandig in je cafeïnegebruik, let op mogelijke bijwerkingen en vermijd gewenning. Wil jij verder komen en snelle vooruitgang in de sportschool boeken? Klik op personal training of groepstraining op locatie Den Bosch of op online coaching. Wij helpen je verder vooruit!
Interresant?
Vond je het artikel interessant en wil je meer weten over andere supplementen die jou kunnen helpen tijdens je krachttraining sessies? Klik dan op Béta-alanine of whey proteïne om daar meer over te lezen. Of check: Overzicht artikelen of daar iets interessants voor jou tussen staat.
Geschreven door IMD-Journey – Personal trainer Den Bosch