Navigeren in de sportschool- 12 gouden regels

Stap je voor het eerst een sportschool binnen, dan kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Er zijn ervaren mannen en vrouwen om je heen die al jaren trainen, terwijl jij nog moet ontdekken wat je allemaal moet doen. Een introductiesessie met een personal trainer kan een uitstekende manier zijn om je op weg te helpen en ervoor te zorgen dat je de oefeningen correct uitvoert. Hier hebben we 12 ongeschreven regels voor de sportschool op een rij gezet, zodat je geen onnodige aandacht trekt van de ervaren sporters. Want ja, er zijn ongeschreven regels in de sportschool.

1. Gij zult nooit voor iemand langs lopen tijdens een zware set.
Voor veel ervaren sporters is dit bekend. Je bent bezig met een zware set deadlifts of squats, gefocust en klaar voor een nieuw persoonlijk record. Precies op dat moment loopt iemand voor je langs. Weg focus, weg persoonlijk record, en irritatie neemt de overhand. Loop dus nooit voor iemand langs tijdens een zware set.

2. Gij zult niemand iets vragen terwijl hij/zij bezig is met een setje.
Als je in een setje zit, gefocust op een oefening, is dit niet het juiste moment om te vragen hoeveel sets iemand nog heeft. Je haalt de sporter uit zijn concentratie en verstoort zijn setje. Wacht geduldig tot de persoon klaar is met zijn set.

3. Gij zult altijd een handdoek meenemen naar de sportschool.
Sporten gaat vaak gepaard met zweten, en hoewel we er niets aan kunnen doen, kun je het wel oplossen door een handdoek mee te nemen. Dit voorkomt zweetplekken op bankjes en biedt de mogelijkheid om je gezicht af te vegen wanneer je het warm hebt. Fijn voor iedereen in de sportschool!

4. Gij zult altijd uw gewichten netjes opruimen na gebruik.
Ruim gewoon je gewichten op na gebruik. Het kost slechts een moment en helpt de volgende persoon die dezelfde oefening wil doen. Niet iedereen tilt even gemakkelijk 20 kg schijven van een apparaat, dus als je minder gewicht gebruikt, toon dan respect door het gewicht eraf te halen. Aangezien anderen dat ook voor jou doen.

5. Gij zult de juiste gewichten (dumbbells) altijd op de juiste plek terugleggen.
Het is eenvoudig: leg de dumbbells terug waar je ze vandaan hebt gehaald. Dit maakt het voor iedereen gemakkelijker om de juiste gewichten te vinden en zorgt voor een nettere sportschoolomgeving.

6. Gij zult geen extreem lawaai maken in de sportschool.
We maken allemaal wel eens geluid tijdens het trainen, maar overdrijf het niet. De sportschool is geen geboortekliniek, dus houd het onnodige geschreeuw voor je. Je valt er andere mee lastig en schrikt de beginners ermee af. 

7. Gij zult rustig met de apparaten omgaan en deze niet beschadigen. De gewichten van het apparaat zouden jou moeten uitdagen, niet andersom. Als je de oefening correct uitvoert, hoef je de gewichten niet te gooien. Houd controle over de oefening en zorg ervoor dat de oefening niet de controle over jou heeft.

8. Gij zult geen apparaten bezet houden zonder ze te gebruiken, vooral niet met een telefoon in de hand.
Als je op je telefoon wilt zitten, doe dat dan thuis, maar bezet geen apparaat met je telefoon in de hand. Krachttraining vereist aandacht en focus. Je kunt niet verwachten dat je dat hebt als je voortdurend op je telefoon zit. Houd het sociale aspect voor thuis en gebruik je telefoon alleen voor muziek.

9. Gij zult geen meerdere apparaten bezet houden wanneer het druk is in de sportschool.
Tijdens de spitsuren kun je niet meerdere apparaten bezet houden. We bevinden ons in een commerciële sportschool, en het kan erg druk zijn. Tijdens piekmomenten kun je niet verwachten dat je meerdere oefeningen om beurten kunt doen. Mocht je dit wel willen kom dan op de rustigere tijden.

10. Gij zult uw oefeningen delen als dat mogelijk is.
Als iemand vraagt hoeveel sets je nog hebt en dezelfde oefening wil doen, laat hem/haar dan tussen je sets door trainen. Je hebt toch even rust nodig tussen sets. Je leert tegelijkertijd ook weer iemand nieuws in de sportschool kennen. Ga met respect met elkaar om.

11. Gij zult altijd beleefd blijven tegen elke sporter op elk niveau.
Blijf beleefd. Iedereen is ooit nieuw geweest, dus help mensen liever hun doelen te bereiken dan ze achter hun rug uit te lachen. Iedereen is in de sportschool om zichzelf te verbeteren, dus help wanneer dat nodig is. Niet iedereen heeft behoefte aan ongevraagd advies, dus vraag eerst of iemand hulp nodig heeft.

12. Gij zult altijd naar het personeel luisteren. Het personeel in je sportschool zijn ook mensen. Als ze je vriendelijk iets vragen, reageer dan ook vriendelijk en respectvol. Sommige zaken kunnen ze helaas niet veranderen of oefenen ze geen invloed over uit, behandel ze dusmet respect.

Het volgen van deze ongeschreven regels zal je helpen om je comfortabel en welkom te voelen in de sportschool, zelfs te midden van doorgewinterde sporters. Sportplezier en wederzijds respect staan centraal in een gezonde sportschoolomgeving

Geschreven door IMD-Journey – Personal trainer Den Bosch