Krachttraining in de Hoogste Versnelling met Bèta-Alanine

Beta-alanine, het stofje dat tegenwoordig onder de aandacht ligt van een hoop krachtsporters lvanwege zijn bijzondere werking om kracht, uithoudingsvermogen en prestaties te verbeteren. it aminozuur dat van nature al in ons lichaam voorkomt heeft zichzelf bewezen om grenzen fysieke grenzen te kunnen verleggen. Het biedt een hoop voordelen om vermoeidheid weg te nemen en zo de uithoudingsvermogen te vergroten. Tot het verbeteren van de algehele trainingprestaties. In dit artikel duiken we dieper in op wat het stofje nou exact inhoudt an wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Is het een aanrader om zelf tijdens onze krachttraining sessies te gebruiken? Daar komen in dit artikel achter. 
Wat is Beta-Alanine:
Beta-Alanine is een soort aminozuur, aminozuren behoren tot de bouwstenen van jouw lichaam. Het helpt bij het maken van iets genaamd “carnosine,” dat in je spieren zit. Carnosine helpt jou wanneer je hard aan het trainen bent. Dit stofje zorgt ervoor dat je spieren minder snel moe worden door de melkzuur dat ontstaat in je spieren tijdens krachtoefeningen.
Wanneer je Béta-alanine neemt helpt dit om ervoor te zorgen dat er meer carnosine in je spieren komt. Wat vervolgens weer helpt om beter te kunnen presteren tijdens krachttraining of andere kracht sporten. Je kan het dus zien als een soort ondersteuning in je spieren die ervoor zorgt dat je spieren minder snel verzuren.
Hoe gebruik je Beta-Alanine:
Bèta-Alanine kan je gebruiken als supplement, het zit ook in veel pré-workouts. Hierdoor wordt het dus vaak gebruik door atleten en krachtsporters. Het is voornamelijk in poedervorm verkrijgbaar wat je zelf aan kunt mengen met water. Het wordt aangeraden om zo’n 3 tot 6 gram bèta-alanine dagelijks in te nemen, hierdoor kan de carnosinespiegel in je spieren geleidelijk verhogen. Béta alanine kan prima gebruikt worden in combinatie met andere supplementen zoals bijv. creatine.
Voordelen van het Gebruik van Beta-Alanine bij Krachttraining:
Verbeterde uithoudingsvermogen:
Bèta-alanine helpt bij het vertragen van de opbouw van melkzuur binnen je spieren. Hierdoor resulteert dit tot een verlengde uithoudingsvermogen tijdens intense trainingssessies.
Toegenomen kracht en prestaties: Bèta-alanine verhoogt de carnosinespiegels in je spieren waardoor krachtproductie verbeterd. Dit kan resulteren in zwaardere prestaties tijdens je zware krachttraining.
Verlaging van vermoeidheid: Het gebruik van bèta-alanine kan ervoor zorgen dat je vermoeidheid vertraagd. Hierdoor kan jij langer en intensiever door blijven trainen.
Nadelen van het Gebruik van Beta-Alanine bij Krachttraining:
Tintelingen: Je kunt een gevoelige sensatie van tintelingen voelen, met name in de handen en het gezicht. Dit is niet schadelijk maar kan vervelend voelen.
Individuele Variatie: Het verschilt heel erg per individu hoe mensen reageren op deze stof. Sommige sporters merken grote voordelen en andere merken er totaal niks van.
Verwachtingen begin gebruik Beta-Alanine:
Onthoudt dat het even duur voordat bèta-alanine je carnosinespiegels in je spieren merkbaar verhogen. Hierdoor duurt het een tijd voordat je het inneemt dat het ook daadwerkelijk merkbaar wordt. Sommige mensen merken het verschil al na enkele weken en bij sommige duurt het zelfs maanden consistent gebruik voordat ze iets van verschil merken.
Mocht je de eerste paar dagen vervelende tintelingen op de handen of het gezicht voelen kan dit gemakkelijk verholpen worden door het in porties de verdelen gedurende de dag. Dit zorgt voor een verminderd gevoel van tintelingen. Verder is het belangrijk om béta-alanine te zien als een aanvullend hulpmiddel en dat dit geen wondermiddel is. Je training en voeding blijven altijd het grootste struikelblok van velen zijn maar dit supplement is een prima aanvulling.
Wil jij verder geholpen worden om weer stappen vooruit te zetten? Druk dan op Personal training of Groepstraining voor training op locatie Den Bosch. Op zoek naar hulp of afstand? Dan is online coaching iets voor jou.
Interresant?
Vond je het artikel interessant en wil je meer weten over andere supplementen die jou kunnen helpen tijdens je krachttraining sessies? Klik dan op Cafeïne of whey proteïne om daar meer over te lezen. Of check: Overzicht artikelen of daar iets interessants voor jou tussen staat.

Geschreven door IMD-Journey – Personal trainer Den Bosch