Krachttraining, effectieve sleutel voor gewichtsverlies?

De bekendste redenen voor mensen om naar de sportschool te gaan is over het algemeen vanwege gezondheid, fitter worden en gewichtsverlies. Bij gewichtsverlies denken veel mensen aan uren op een loopband staan en het beperken van de calorie inname. Hoewel dit effectief is om gewicht te verliezen hebben we nog een oplossing die dit probleem tegengaat. Krachttraining, de oplossing om effectief langdurig gewicht te verliezen.
Krachttraining, afvallen tijdens het rusten.
Een van de meest overtuigende redenen waarom krachttraining effectief is tegen gewichtsverlies, heeft te maken met je BMR (Basaal metabolisme). Dit houdt de hoeveelheid energie in dat je verbrand terwijl je lichaam in rust verkeerd. Dit om vitale functies zoals ademhaling en cel herstel te kunnen ondersteunen. Met krachttraining zorg je voor de opbouw van je spieren. Spierweefsel verbrand meer calorieën dan vetweefsel, dit betekend dus hoe meer spieren je hebt des te meer calorieën jij verbrand in rust. Hierdoor verbrand je dus extra calorieën voor niks doen en dit kan een aanzienlijk verschil maken in je gewichtsverliesinspanningen.
Een ander voordeel van krachttraining is het “afterburn” effect. Officieel bekend als excell pos- excercise oxygen consumption (EPOC). Wanneer je zwaar aan krachttraining gedaan hebt, raakt je lichaam in een toestand waarin je ook na je training extra calorieën blijft verbranden. Dit betekend dus dat je niet alleen tijdens je training calorieën verbrand, maar ook na je training blijft profiteren van een verhoogde calorieverbranding.
Krachttraining en voeding
Krachttraining is het effectiefste als je dit combineert met een gezond dieet. Dit zorgt ervoor dat je je eetlust reguleert en spiermassa opbouwt. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je calorie-inname en voedingskeuzes. Verder is het belangrijk om voldoende eiwitten te consumeren en voldoende water te drinken om zo de spiergroei zoveel mogelijk te ondersteunen voor optimale prestatie.

Vermindert lichaamsvetpercentage
Krachttraining kan je lichaamssamenstelling flink veranderen. Dit doordat je  niet azlleen met krachttraining spieren opbouw, maar het helpt ook lichaamsvet verminderen. Spiermassa neemt minder ruimte in dan vetmassa. Hierdoor hoef je geen grote veranderingen kwa Kilo’s op de weegschaal te zien maar er kan een flink e verandering van lichaamsstelling plaatsvinden. Dit kan leiden tot een slanker, strakker lichaam, zelfs zonder gewicht te verliezen.
Als je serieus bent over gewichtsverlies is door bovenstaande redenen krachttraining een serieuze optie. Het vergt tijd maar doormiddel van het aanmaken van meer spiermassa is krachttraining dan ook een langdurige optie om ver te verliezen. Het is een hulpmiddel die je niet alleen helpt bij het verbranden van vet, maar ook om een gezond slank lichaam op te bouwen. Dus pak je spullen en kom naar de sportschool, maak gelijk je hoofd even leeg.
Opzoek naar snelle prestaties van een ervaren professional? Klik op personal training of groepstraining voor locatie Den Bosch. Of klik op Online Coaching om een goed plan voor je op te laten stellen.