Met voeding optimaal presteren in de sportschool?

Voorafgaand aan je sportschoolsessie is het van groot belang om je lichaam te voorzien van de juiste brandstof. Het is een bekend probleem: eet je te weinig, danheb je te weinig kracht/uithoudingsvermogen. Eet je te veel, dan voel je misselijkheid tijdens de training opkomen. Maar wat is de optimale voedingsstrategie om het meeste uit je sportschoolprestaties te halen? In dit artikel geven we je inzichten om op een juiste manier voeding met krachttraining te combineren en zorgen we ervoor dat jij dichterbij jouw fitnessdoelen komt.
Timing en Type Voeding:
De timing en keuze van voeding voor je trainingssessie spelen een cruciale rol in je prestaties. Het is essentieel om niet te ver van tevoren te eten, maar ook niet te kort voor je training. Een richtlijn van 1 tot 4 uur voor je workout is aanbevolen. Tijdens deze periode kan je lichaam de voeding verwerken zonder je training negatief te beïnvloeden. Dit kan per persoon onwijz verschillen, leer dus uit ervaring wat het beste voor jou persoonlijk werkt. Per macro komen we er even op terug om te zien hoe jij je voeding eventueel aan zou kunnen passen.
Koolhydraten: Koolhydraten zijn de ideale brandstof voor je lichaam. Voedsel met een hoge Glycemische Index (GI) zorgt voor een snelle afgifte van glucose in de bloedbaan, wat kan resulteren in een energiepiek. Voedsel met een lage GI daarentegen zorgt voor een geleidelijke afgifte van glucose, wat voor langdurige en stabiele energie zorgt. Een evenwichtige inname van koolhydraten met een gemiddelde GI-waarde is ideaal om energie te leveren tijdens de training. Meer over koolhydraten? Klik hier.
Vetten: Vetten vertragen de spijsvertering, waardoor koolhydraten langzamer worden afgebroken en glucose geleidelijk in de bloedbaan vrijkomt. Hoewel vetten waardevol zijn, is het raadzaam om hun inname voor je training te beperken om misselijkheid te voorkomen. De combinatie van vetten en een zware training kan soms leiden tot een misselijk gevoel. Meer over vetten? Klik hier.
Eiwitten: Eiwitten hebben geen directe invloed op de snelheid van de spijsvertering, maar spelen wel een cruciale rol in je trainingsvoorbereiding. Eiwitten bevatten aminozuren, de bouwstenen van het lichaam, die bijdragen aan spierherstel na intensieve training. Een maaltijd voor de krachttraining met voldoende eiwitten (minstens 20 gram) helpt spierafbraak te verminderen en stimuleert de spiergroei. Meer over eiwitten? Klik hier.
De Ideale Maaltijd:
De ideale pre-workout maaltijd is afhankelijk van je persoonlijke behoeften en trainingsduur. Voor kortere sessies kan voedsel met een hogere GI-waarde nuttig zijn, zoals witte rijst met groenten. Vetinname moet laag blijven om misselijkheid te voorkomen. Eiwitten spelen een in het bevorderen van spierherstel en -groei. Voor langere training sessies wil je ervoor zorgen dat de GI index wat lager uitvalt, denk bijv. aan Quinoa. Leer uit ervaring wat voor jou de optimale maaltijd is voor je training. 
Ervaren Begeleiding:
Een op maat gemaakt dieet en trainingsschema zijn essentieel om optimale prestaties te bereiken. Bij IMD-Journey, jouw personal trainer in Den Bosch, begrijpen we het belang van de juiste voeding en training voor jouw succes. Onze deskundige trainers kunnen je begeleiden bij het ontwikkelen van een voedingsplan dat optimaal aansluit bij jouw individuele doelen en behoeften.
Geef jouw sportschoolprestaties een boost door de juiste voedingskeuzes te maken. Neem vandaag nog contact op met IMD-Journey en ontdek hoe wij je kunnen helpen jouw fitnessdoelen te bereiken.

Wil je verder komen in je trainingen? Klik dan op Personal training of Groepstraining voor meer informatie op locatie Den Bosch. Op afstand? dan is Online coaching geschikt voor jou.
Nieuwsgierig naar wat recepten? Klik hier.

 

Geschreven door IMD-Journey – Personal trainer Den Bosch