Eiwitten: De Onmisbare Brandstof voor Jouw (Personal) Training Succes in Den Bosch

Eiwitten, vaak de “bouwstenen van het lichaam” genoemd, vormen een essentieel onderdeel van jouw weg naar succes. In dit artikel ontrafelen we de mysteries achter eiwitten en laten we zien hoe ze jou kunnen helpen om je fitnessdoelen te bereiken. Optimale spieropbouw, voordelen kwa vetverlies en verzadiging doormiddel van eiwitten komen hier allemaal aan bod.
In combinatie met de proffesionele personal training sessies van IMD-Journey in Den Bosch weet je optimaal tijdens al je training sessies zult presteren. 

Eiwitten: Meer dan Spieropbouw
Hoewel eiwitten bekend staan om hun rol bij spieropbouw, zijn ze eigenlijk veel veelzijdiger dan dat. Eiwitten spelen een cruciale rol bij het herstellen van beschadigde cellen, het aanmaken van enzymen en hormonen, en zelfs het ondersteunen van een gezond immuunsysteem.
Bovendien zijn eiwitten niet alleen de basis voor spieropbouw, maar ze spelen ook een cruciale rol bij het herstellen en versterken van je lichaam na intensieve trainingssessies. Tijdens de training ontstaan er microscheurtjes in je spierweefsel, die zullen opnieuw hersteld en opgebouwd moeten worden. Eiwitten leveren de aminozuren die dit proces mogelijk maken, waardoor je spieren sterker en groter worden.
In totaal zijn er 22 verschillende aminozuren. Van deze aminozuren worden 13 soorten door het lichaam zelf aangemaakt, terwijl we 9 soorten moeten verkrijgen uit onze voeding. Hieronder vind je een tabel die verschillende eiwitbronnen rangschikt van hoog naar laag op basis van hun kwaliteit.
Hoge kwaliteitGemiddelde kwaliteitLage kwaliteit
–          Volle zuivel
–          Vlees
–          Vis
–          Gekookt/gebakken eieren
–          Gevogelte
–          Melkeiwit
–          Caseïne eiwit
–          Erwt eiwit
–          Rijs eiwit
–          Hennep eiwit
–          Whey eiwit
–          Gehydrolyseerd eiwit

–          Soja eiwit
–          Andere vegatarische
           eiwitbronnen

 

 

 

 


Eiwitten en Vetverlies:
Maar eiwitten spelen niet alleen een rol bij spieropbouw. Ze kunnen ook van pas komen bij gewichtsverlies. Eiwitten hebben een hogere thermische werking dan andere voedingsstoffen, wat betekent dat je lichaam meer energie nodig heeft om ze te verteren. Dit kan je stofwisseling een boost geven en ondersteunend zijn voor gewichtsverlies. Een hoge inname van eiwitten tijdens je krachttraining sessies worden dus zeer aangeraden, zowel om spiergroei als om vetverlies zo optimaal mogelijk te stimuleren.
Eiwitten en Verzadiging:
vermogen van eiwitten om je langer vol te laten voelen, kan een grote rol spelen in het beheersen van je dieet. Daarnaast hebben eiwitten de kracht om hongergevoelens te verminderen, waardoor je minder vatbaar bent voor ongezonde tussendoortjes. Als je nieuwsgierig bent naar wat de optimale eiwitinname voor jou persoonlijk zou kunnen zijn, kun je overwegen een professionele lichaamsmeting te laten uitvoeren. Ben je geïnteresseerd? Boek hier in Den Bosch om dit te laten doen. Voor algemene richtlijnen over hoeveel gram eiwitten je nodig hebt, zie de tabel hieronder.

Conclusie:
Eiwitten vormen de hoeksteen van een effectieve krachttraining sessie. Of je nu streeft naar spieropbouw, vetverlies, of algeheel welzijn, eiwitten spelen een cruciale rol. Ben je benieuwd naar wat de macro’s Koolhydraten en Vetten nou eigenlijk binnen ons lichaam doen, kun je op Koolhydraten of Vetten klikken om meer over deze onderwerpen te leren. Mocht je interesse hebben in recepten, kun je hier klikken.
Als je verder wilt komen in je trainingen, zijn er verschillende opties. Je kunt op Personal training of Groepstraining klikken voor meer informatie op locatie Den Bosch. Als je op afstand traint, is Online coaching geschikt voor jou. 
Geschreven door IMD-Journey – Personal trainer Den Bosch