Koolhydraten: De Energiebron voor jouw (personal) training sessies

In het bruisende hart van Den Bosch draait personal training om meer dan alleen fysieke inspanning. Een goed begrip van voedingsstoffen, zoals koolhydraten, is van onschatbare waarde voor jouw succes. Koolhydraten zijn niet alleen de brandstof voor jouw intensieve trainingssessies, maar ze vormen ook de basis voor je algehele welzijn. In dit artikel ontrafelen we de mysteries achter koolhydraten en laten we zien hoe ze jou kunnen helpen om jouw fitnessdoelen te bereiken via onze professionele personal training diensten.
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn vezels, suikers en zetmeel en zit in bijna alles wat je eet. Suikers & Zetmeel worden door je lichaam omgezet in glucose wat vervolgens in het bloed als bloedsuiker terecht komt. Dit kan vervolgens door je lichaam als brandstof gebruikt worden. Vezels worden niet als brandstof gebruikt, maar stimuleren goede bacteriën in de darmen.
Er wordt door de gezondheidsraad aangeraden om 40 tot 70 procent van je calorieën uit koolhydraten te halen.
Koolhydraten: De Brandstof voor Prestaties:
Koolhydraten zijn de primaire bron van energie voor je lichaam, vooral tijdens intense personal trainingssessies. Terwijl je jezelf tot het uiterste drijft, leveren koolhydraten de glucose die nodig is om je prestaties op peil te houden. De juiste inname van koolhydraten is essentieel voor optimale prestaties en resultaten tijdens jouw training sessies.
Maar de rol van koolhydraten beperkt zich niet tot alleen energie tijdens trainingen. Na je sessie spelen koolhydraten een cruciale rol bij het herstellen van je glycogeenvoorraden in je spieren. Dit herstelproces is van vitaal belang om snel weer klaar te zijn voor je volgende (personal) training sessie!
Koolhydraten en Spiergroei:
Of je nu streeft naar spiergroei, krachttoename of vetverlies, koolhydraten zijn jouw bondgenoten. Ze ondersteunen niet alleen de energiebehoeften van je trainingen, maar dragen ook bij aan spieropbouw. Dit is mogelijk omdat koolhydraten insuline stimuleren, een hormoon dat helpt bij de opname van aminozuren, de bouwstenen van spieren. Een gezond dieet draait om balans, en koolhydraten spelen hierbij een sleutelrol.
We hebben snelle en langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten worden (zoals het woord al zegt) langzamer verteerd dan snelle koolhydraten. Om een duidelijker beeld van de soorten koolhydraten te krijgen is er een GI (Glykemische index) opgezet.
De langzame koolhydraten hebben een lage GI index, ze zorgen voor een betere vetverbranding vanwege het langzaam afgeven van energie tijdens trainingen. Langzame koolhydraten doen er lang over om door het lichaam opgenomen te worden, het geeft een hoger verzadiging gevoel, verminderd de honger en zorgt daardoor ook voor een verlaging in de voedselinname.
De snelle koolhydraten hebben een hoge GI index, wat voornamelijk in suiker en ander snel verteerbare producten zit en worden snel vrij gegeven in de bloedbaan als bloedsuiker. Hierdoor moet er in een korte tijd veel van het stofje insuline vrij komen. Het stofje insuline hebben onze cellen nodig om de glucose (bloedsuiker) op te kunnen nemen en vrij te geven als energie. Dit verhoogd de kans op diabetes type 2 en deze energie pieken kunnen schade toebrengen aan de bloedvaten.

 

 

Hoge bloedsuiker spiegel – Veel insuline – Vet opslag
Lage bloedsuikerspiegel – Weinig insuline – Vetverbranding

Zijn koolhydraten nou de dikmakers?
Uiteindelijk, hoe je het ook went of keert gaat het om het aantal calorieën waar je naar moet kijken. Verbruik je meer calorieën dan dat je eet? Dan val je af. Eet je meer calorieën dan wat je gebruikt? Dan kom je in gewicht aan. Als we naar de nationale voedselconsumptiepeiling kijken zien we dat we gemiddeld te weinig koolhydraten eten. Zo zouden we gemiddeld 40-70% van onze energie uit koolhydraten moeten halen maar ligt dat in de realiteit 237 g/dag (45%)
Dit zit dus aan de ondergrens.
Om de koolhydraatinname dagelijks goed aan te laten sluiten op de behoefte kan je koolhydraatrijke voedingsmiddelen voor, tijdens en na de training eten. Train je:
– 1 uur de dag                                   5-7 gram koolhydraten per KG lichaamsgewicht
– 1-3 uur de dag                                6-10 gram koolhydraten per KG lichaamsgewicht

Klik op Eiwitten of Vetten als je ook meer wilt leren over deze onderwerpen en deze artikelen interessant vond. Nieuwsgierig naar wat recepten? Klik hier
Wil je verder komen in je trainingen? Klik dan op Personal training of Groepstraining voor meer informatie op locatie Den Bosch. Op afstand? dan is Online coaching geschikt voor jou.

Geschreven door IMD-Journey – Personal trainer Den Bosch