Gebruik proteïne supplementen, voor/nadelen 

Tijdens training sessies zijn supplementen steeds populairder aan het worden. Supplementen kunnen zorgen voor een betere gezondheid, beter herstel, spiergroei en algehele prestaties. Geen wonder dat elke sporter zich steeds meer verdiept in de verschillende supplementen die hun prestaties zou kunnen verbeteren. Afgelopen periode heeft creatine flink onder de aandacht gestaan van een hoop onderzoekers en sporters vanwege het potentieel om prestaties te verbeteren en spiergroei te stimuleren. Dit supplement heeft het vermogen serieuze kracht en vitaliteit om aan je fitnessroutine toe te voegen. Maar of dit supplement geschikt is voor jou en jou naar een hoger niveau kan tillen tijdens je krachttraining en fitness routine gaan we hieronder bespreken.
Wat is Creatine?
Creatine is een stikstofhoudend organisch zuur dat in ons lichaam voorkomt. Voornamelijk zit dit in onze spieren. Het speelt een belangrijke rol in het ATP energiesysteem, wat ons de eerste 6-8 seconden voorziet van explosieve energie tijdens intenzieve inspanningen. Denk hierbij aan een zware krachtige oefeningen. Dit heeft met name dus veel effect bij powerlifters. 
De Voordelen van Creatine:
Verbeterde Kracht en Prestaties: Creatine heeft aangetoond dat het krachts en prestaties kan verhogen. Met name activiteiten waarbij korte kracht uitbarstingen nodig zijn. Denk hierbij aan gewichtheffen, sprinten of powerliften. Creatine helpt net om die extra herhaling uit jezelf te kunnen persen, zwaardere gewichten te tillen en extra snelheid te behalen. Op al dit heeft het maar een klein beetje effect, maar al het extra’s is toch weer mooi meegenomen.
Spiergroei: Creatine stimuleert de waterretentie in spiercellen. Waardoor ze er voller uitzien en waardoor de spiereiwitsynthese wordt gestimuleerd. Dit kan resulteren in een toename van de spiermassa, vooral wanneer creatine wordt gecombineerd met een effectief trainingsprogramma.
Herstel: Creatine kan helpen bij het verminderen van spierbeschadiging en ontsteking na intensieve trainingssessies. Dit kan leiden tot een sneller herstel en minder spierpijn.
Cognitieve Functie: Hoewel het hoofdzakelijk bekend is om zijn fysieke voordelen, zijn er aanwijzingen dat creatine ook de cognitieve functie kan verbeteren, zoals geheugen en concentratie.
Hoe Gebruik Je Creatine?
Creatine kan in verschillende vormen ingenomen worden en er zijn veel soorten op de markt. Maar de best onderzochte vorm van creatine blijft de goedkoopste creatine monohydraat. Het wordt vaak in een laadfase ingenomen doormiddel van de eerste week 2 scoops te nemen zodat je spierveradiging met dit supplement kunt versnellen. Gevolgd door een onderhoudsfase met lage doses. Het is niet nodig om met dit supplement na een gedurende periode een pauze in te lassen en kan dus altijd gebruikt worden.
Overwegingen en Waarschuwingen:
Creatine wordt over het algemeen als veilig beschoud, maar er zijn toch een paar overwegingen mocht je het supplement gaan gebruiken. Zorg dat je voldoende water tijdens het gebruik drinkt omdat het dehydratatie kan veroorzaken als er niet genoeg vocht aangevuld wordt. 

Conclusie
Creatine is een waardevol supplement dat krachttraining en fitnessliefhebbers kan helpen om hun prestaties te verbeteren en spiergroei te stimuleren. Het kan een krachtige toevoeging zijn aan een goed ontworpen trainingsprogramma en een uitgebalanceerd dieet. Als je serieus bent over het naar een hoger niveau tillen van je krachttraining en fitness, kan creatine de extra boost zijn die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Dit kan jou op een hoger niveau tillen met het juiste trainingsschema en de juiste begeleiding in je oefeningen. Wil je jezelf naar een hoger niveau tillen onder proffesionele begeleiding? Klik op personal training of groepstraining op locatie Den Bosch of op online coaching.
Interresant?
Vond je het artikel interessant en wil je meer weten over andere supplementen die jou kunnen helpen tijdens je krachttraining sessies? Klik dan op Béta-alanine of whey proteïne om daar meer over te lezen. Of check: Overzicht artikelen of daar iets interessants voor jou tussen staat.

Geschreven door IMD-Journey – Personal trainer Den Bosch