In de sportschool wereld zijn supplementen steeds populairder aan het worden voor een betere gezondheid, herstel, groei en algehele prestaties. Iedereen wil optimale resultaten en optimaal kunnen presteren en elk hulpmiddel dat daarbij helpt wordt van harte aangenomen door elke sporter. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze zijn essentieel voor het bevorderen van spierherstel, spieropbouw en talloze andere processen in ons lichaam. Wanneer je actief met krachttraining bent moet je ook naar een hogere eiwitiname streven om zo jouw fitnessdoelen te ondersteunen. Hier gaan we het hebben over proteïne supplementen. De verschillen tussen whey en caseïne en de variaties in proteïne. Aan de supplementen zitten zowel voor en nadelen. Deze zullen we in dit artikel doornemen zodat jij je dieet kunt optimaliseren.
Caseïne Proteïne: Voordelen: Langzame Afgifte: In tegenstellign tot whey wordt caseïne proteïne langzaam verteerd en opgenomen door het lichaam. Hierdoor krijg je lichaam geen piek maar een langdurige bron van aminozuren in waardoor het ideaal is in te nemen voor bijv. het slapengaan. Spierbehoud: Wanneer je een lange periode hebt zonder voeding is het ideaal zodat je lichaam toch constant wat proteïne tot zijn beschikking heeft. Dit zorgt ervoor dat er minder snel spierafbraak zal ontstaan. Denk hierbij bijv. aan periodes in de nacht. Verzadiging: Caseïne proteine kan het verzadigings gevoel bevorderen, dit kan nuttig zijn om geen honger cravings tussendoor te krijgen en overmatig eten te voorkomen.
Nadelen: Langzame Opname: Hoewel de langzame afgifte gunstig is voor bepaalde momenten, kan het nadelig zijn wanneer snel herstel vereist is, zoals na een intensieve training. Aminozuurprofiel: Hoewel caseïne proteïne ook een compleet aminozuurprofiel heeft, kan het aminozuurleucine (belangrijk voor spiergroei) in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn in vergelijking met whey.
Whey Proteïne Voordelen: Snelle Opname: Whey proteïne heeft een snelle opname door het lichaam. Dit betekend dus ook dat het na je training snel beschikbaar is om door het lichaam opgenomen te kunnen worden waardoor dit optimaal is voor spierherstel en spiergroei. Dit maakt whey proteïne de ideale post-workout maaltijd. Aminozuurprofiel: Whey proteïne heeft een compleet aminozuurprofiel, waardoor alle essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft voor herstel en opbouw van de spieren. Immuunondersteuning: Whey proteïne bevat allerlij goede stoffen zoals immunoglobulinen en lactoferine die helpen bij een goed immuunsysteem en deze bevorderen. Verzadiging:Whey proteïne kan helpen voor een verzadigend gevoel. Dit kan nuttig zijn als je bezig bent met afvallen zodat je verminderde trek krijgt om snacks te eten.
Nadelen: Snelheid van Opname: Hoewel de snelle opname van whey proteïne zijn voordelen heeft vlak na bijvoorbeeld een training, heeft het ook zo zijn nadelen aangezien de effecten sneller uitwerken, dit betekend dat je dus frequenter moet eten om te zorgen dat je lichaam voldoende eiwitten heeft voor continue ondersteuning. Lactose: Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor lactose in whey proteïne, wat maagklachten kan veroorzaken. Er zijn verschillende soorten why proteïne die we later door zullen nemen waarbij dit minder het geval is. Verschillende soorten whey proteïne Concentraat 29-89% eiwit Beste prijs/kwaliteit Isolaat 90% Minder lactose Hydrolisaat 90% + Weinig tot geen lactose
Conclusie: Met een goed gebalanceerd dieet zal je voldoende eiwitten binnen krijgen. Mits je geen hoge sportdoelen of krachttraining doelstellingen hebt. Mocht je dit wel hebben kunnen zowel whey als caseïne een waardevolle aanvulling zijn om je dagelijkse behoefte van eiwitten omhoog te krijgen. Echter zal een uitgebalanceerd dieet en een goed ontworpen trainingsprogramma jou snel op een hoger niveau brengen. Hulp hierbij nodig? Klik personal training of groepstraining op locatie in den bosch of online coaching voor meer informatie. Whey proteïne is een goede aanvulling van jou eiwitten als post-workout maaltijd, voor een snelle opname en dus snelle spiergroei. Caseïne kan nuttig zijn vanwege zijn langdurige aminozuurafgifte en spierbehoudt, met name snachts. Het kiezen tussen beide opties hangt dus af van je individuele behoeften, doelen en levensstijl.
Vond je het artikel interessant en wil je meer weten over andere supplementen die jou kunnen helpen tijdens je krachttraining sessies? Klik dan op Béta-alanine of Creatine om daar meer over te lezen. Of check: Overzicht artikelen of daar iets interessants voor jou tussen staat.
Geschreven door IMD-Journey – Personal trainer Den Bosch.